Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Euroopan unionin kansalaisista 28 prosenttia polttaa tupakkaa. Keskivertokulutus noin  14 savuketta päivässä.

Eniten sauhutellaan Kreikassa, jossa 40 prosenttia väestöstä polttaa ja lähes joka viides kertoo altistuvansa tupakansavulle työpaikalla yli viisi tuntia päivässä. Lainsäädännöstä huolimatta yli 70 prosenttia kreikkalaisista kertoo käyneensä viimeisen kuuden kuukauden aikana ravintolassa tai baarissa, jossa on tupakoitu sisällä.

Paperosseja kuluu kreikkalaisilla tupakoitsijoilla toisiksi eniten Euroopassa – keskimäärin 19,4 päivässä. Kyproslaisista vain joka kolmas sauhuttelee, mutta tekee sen keskimäärin 20,5 röökin päivätahdilla. Jos yhden tupakan polttamiseen menee noin 5 minuuttia, keskiverto kyproslainen tupakoitsija viettää päivästään yhden tunnin ja 43 minuuttia sätkä huulessa.

Suomalaiset sijoittuvat sauhuttelussa hieman keskiarvon alle, sillä meillä väestöstä neljäsosa kertoo polttavansa. Ruotsalaiset tupakoivat vähiten Euroopassa – 13 prosenttia polttaa, mutta 12 prosenttia käyttää säännöllisesti nuuskaa.

Kolme viidestä tupakoitsijasta on yrittänyt lopettaa. Tanskalaisista tupakoitsijoista jopa 80 prosenttia  ja suomalaisista tupakoitsijoista kolme neljästä on yrittänyt tumppaamista. Vähiten lopettamisintoa on bulgarialaisilla sauhuttelijoilla, joista vain joka kolmas on yrittänyt lopettamista.

  • Nuorimpina aloittivat tanskalaiset – Kolmasosa entisistä ja nykyisistä tupakoitsijoista on aloittanut alle 15-vuotiaana.
  • 35 prosenttia itävaltalaisista entisistä ja nykyisistä tupakoitsijoista aloitti tupakanpolton, koska vanhemmat polttivat.
  • 23 prosenttia unkarilaisista uskoo, että vaalea pakkaus kertoo tupakkamerkin olevan vähemmän haitallinen.
  • Suomalaiset ovat hanakimpia tupakkaveron korotuksen kannattajia – 71 prosenttia kannattaa tupakkaveron nostoa tupakoinnin vähentämiskeinona.

Tärkeimmiksi tupakoinnin lopetusmotiiveiksi eurooppalaiset ex-tupakoitsijat nimeävät terveydelliset syyt (60%) ja tupakan hinnan (21%). Irlantilaisille hinta (50%) ja yleinen paheksunta (15%) olivat tärkeimpiä syitä. Ranskalaisista vain puolet pitää terveydellisiä syitä tärkeänä lopettamissyynä, vain 1 prosentti lopetti yleisen paheksunnan vuoksi, eikä joka viides osaa nimetä lopettamisen syytä ollenkaan. Suomalaisille tupakoinnin lopettamisessa onnistuneille terveydelliset syyt sekä perhe ja ystävät olivat tärkeimpiä syitä.

Lähde: 2012 Special Eurobarometer 385: Attitudes of Europeans Towards Tobacco

 

1 Comment

  1. On ihan tyhmää polttaa tupakkaa.Minäkään en polta.Se pilaa terveyttä paljon ja siihen menee todella paljon rahaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *