Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Suomalaisten mielestä ihminen lakkaa olemasta nuori keskimäärin 38,7-vuotiaana ja alkaa olla vanha keskimäärin 65,2-vuotiaana. Suomessa nuoruuden ja vanhuuden väliin jäävä ikä on noin neljä vuotta Eurobarometri-tutkimukseen osallistuneiden maiden keskiarvoa lyhyempi.

Tutkimuksessa kartoitettiin ihmisten suhtautumista vanhempiin työntekijöihin työpaikalla. Suomalaisten mielestä vanhemmat työntekijät ovat usein nuorempia luotettavampia, kokeneempia, pystyvät toimimaan hyvin muiden ihmisten kanssa, ratkaisemaan ongelmia ja sietämään stressiä. Nuorempia työntekijöitä pidetään kuitenkin luovempina, avoimempina uusille ideoille ja kyvykkäämpinä työskentelemään eri kulttuureista olevien ihmisten kanssa.

Kysyttäessä kuinka vanhaksi vastaajat luulisivat viihtyvänsä nykyisessä työssään, suomalaiset kertoivat viihtyvänsä keskimäärin 62,5-vuotiaiksi, mikä on lähes vuoden keskivertoeurooppalaista pidempään, mutta kaksi vuotta ruotsalaisia vähemmän. Suomalaisista 35 prosenttia haluaisi kuitenkin jatkaa töitä vielä eläkeiän saavuttamisen jälkeen. Islannissa ja Tanskassa halutaan tehdä töitä pisimmälle, sillä lähes kaksi kolmesta ilmoitti haluavansa jatkaa töitä eläkkeelläkin. Tanskassa lähes sama osuus kansasta kannattaakin eläkeiän nostoa, kun Suomessa tätä mieltä on vain joka kolmas.

 

Lähde: Special Eurobarometer 378 – Active Ageing, Tammikuu 2012

3 Comments

  1. Vaikka itse olenkin eläkkeellä ja joutunut epäonnistuneen selkäleikkauksen takia, niin motivaatiota tehdä työtä olisi ollut vielä pitkälle ajalle. Työn mielekkyys on usein osasyy työssä jaksamisen, jos työstä saa tyydytyksen niin useinkaa ei edes halua jäädä pois työstä. Monelle eläkkeelle jäänti aiheuttaa tyhjiön elämään, on vaikea löytää mielekästä tekemistä. On myös sellaisia joille työ on pakkopullaa ja mielelään jäävät pois työelämästä jo mahdollosimman aikaisin, ja tämä nyky tilanne ei tietysti ole paras mahdollinen kun on paljon ollut irtisanomisia, ja on pakostakin joutunut pois työelämästä. Moni tälläinen kokee olevansa vaikessa asemassa jos ikää on lähelle eläkeikää niin työn saanti voi olla hankalaakin, edes kokemus ei silloin pelasta tilannetta.

  2. Sepä se, kun sairastun, ehkä joskus niin nuorena, että tunsin itseni vanhuuden höperöksi, anteeksi sanani, kun on saanut neurologisen sairauden, muisti on mennyt huonommaksi, estää menoani, en saa, en voi tehdä kaikkea sitä mihin olen opiskellut, mutta minun järkeni toimii, olen lahjakas , luova ja positiivinen. Kestän psyykkistä ja fyysista painetta, alan virota taas elämään.
    Toisin sanoen menen lisä koulutukseen ja jatkan sopivampaan ammattiin, jota en jaksanut tehdä niin kauan, kunnes, minutkin laitettiin taas työkyvyttömyyselälistalle ja nyt onnistui. Mutta kaikesta mitä töistä jäi käteen eläkeansiot on pienin mahdollinen, kun pikkukylissä katsottiin silloin paljon sairauteen, epilepsiaankin, joten vakituista paikka en saanut koko aikana. Nyt olen ajatellut, mitäs siitä, lääketiede on parantunut. Lääkkeet pitää olla, mutta lisätuloa saan lahjakkuudesta, tuntuu kuin muistaisin lukemani tiedot taas, ihan kuin tulisin lapseksi jälleen. Teen vapaan yrittäjän työtä, saan hommia ja olen nyt vanha nuori eläkeläinen.

  3. Leena Purontaus · 18.09.2012 at 20:25 · Vastaa

    Jäin eläkkeelle 60 v. Saan siis 18%pienemmän eläkkeen kuin täyden 63 v palvellut. Eläkkeeni jää niin pieneksi, että sillä eieläisi, mutta minulla on mies joka elättää. Olen hyväkuntoinen ja autan lapsiani työpanoksellani ja saan siitä iloa itselleni ja toivottavasti myös lapsilleni.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *