Gallup Forum

Kirjaudu sisään

RISC Monitor 2012 –tutkimuksessa kyseltiin mielipiteitä yhteiskunnasta ja vaikuttamisesta. Kyselyyn vastanneista 75 prosenttia on sitä mieltä, että politiikka on paljolti menettänyt uskottavuutensa. Erityisesti työttömäksi jääneet ja peruskoulutuksen saaneet kokevat näin.

Eri puolueiden kannattajaryhmistä kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n kannattajilla on vankin usko politiikkaan. Vasemmistoliiton kannattajat tahtovat kiivaimmin muutosta yhteiskuntaan, mutta toisaalta uskovat demareidenkin kannattajia vahvemmin vaikuttamiseen puolueiden kautta. Suuren poikkeuksen tekevät Perussuomalaisten kannattajat, sillä heistä huikeat 96 prosenttia kokee, että politiikka on menettänyt uskottavuutensa.

Miksi suomalaiset ovat menettäneet uskonsa politiikkaan? www.uusisuomi.fi:n tuottaja Jarmo Koposen mielestä syy ei ole yksiselitteinen. ”Monet asiat vaikuttavat. Ihmiset kokevat, ettei heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään ja päätösvalta siirtyy ulkomaille. Politiikka irtaantuu ihmisten arjesta ja kaikilta politikoilta tullaan peräämään vastausta tähän kuntavaaleissa.”

Syy eroon kokoomuksen ja vihreiden sekä perussuomalaisten kannattajien välillä on Koposen mukaan kannattajien käsityksissä politiikan teosta. ”Peussuomalaiset lähtevät epäkohdista ja niiden muuttamisen tärkeydestä ilman konkreettisia muutosehdotuksia. Heidän kysymyksensä ovat kovin konkreettisia. Kokoomus ja Vihreät ovat taas tunnettuja kompromissipuolueita, jotka jäsenten kirjosta huolimatta ovat konsensushakuisia ja puhaltavat yhteen hiileen. Heidän äänestäjänsä ajattelevat vaalikausien yli”.

Tilastot kertovat, että politiikkaan kriittisesti suhtautuvat toivovatkin muita useammin selkeää muutosta yhteiskuntaan ja ovat sitä mieltä, etteivät poliittiset puolueet ole välttämättä paras vaikuttamisväylä. Edustuksellisen demokratian hintana taitaa olla päätöksenteon hitaus ja monimutkaisuus ja se jos mikään ei sovi nopeuden ja tehokkuuden aikaan.

Lähde: RISC Monitor 2012

 

18 Comments

 1. raimo kiiskinen · 15.10.2012 at 08:46 · Vastaa

  lähidemokratiassa ei poliittinen asenne saa olla päällimmäisenä vaan valtuutetun ja äänestäjän yhteinen intressi,mitä asioita ajetaan ja luja luottamus.siinä ei puolueella ole mitään väliä

 2. Ritva Gustafsson · 16.10.2012 at 18:16 · Vastaa

  Ainoa tapa vaikuttaa on äänestää

 3. Kyllä ehdottomasti Politiikka on mitä suurimmassa määrin sirkusta .
  Poliitikot lupaavat 9 hyvää ja 10 kaunista mutta vallan huipulle päästessään unohtavat äänestäjille antamansa lupaukset ja alkavat ajaa vain omia etujansa .

 4. Helena Ahvenainen · 17.10.2012 at 12:18 · Vastaa

  Politiikalla olisi vaikutettava tasa-arvoon ja vastuullisuuteen. Luotettavuus on tärkeintä.

 5. Politiikalla olisi vaikutettava

 6. Parkkinen Heikki · 18.10.2012 at 21:12 · Vastaa

  Politiikka on menettänyt uskottavuutensa

 7. Iris Hersta · 19.10.2012 at 16:20 · Vastaa

  ”LAIVA NAPAMEREN KULKEE KEIKUTELLEN – VIEDEN PAHAN, HYVÄN – ALLE MEREN SYVÄN!”

 8. Toisi kunnan ovat huonosti hoitan kunnan asiat ja ovat ,pienipiiri tehnyt päättökset.
  Esim.Parikkalan kunta jossa samat jäärät ovat olet valassa lijan kauvan on omija ettuja ajanet.
  Sittä esim on ,EKSOTIN toiminta joitta on hoite vain 2 kerosen väkeän.
  On muutokselle.

 9. Matti Johannes · 23.10.2012 at 00:21 · Vastaa

  Kaikki menetettiin silloin kun politiikasta tuli ammatti. Kunnallispolitiikassa taitaa olla haaleita muistoja siitä kun omilla tahoillaan ammatissa toimivat ihmiset suostuivat oman aikansa hoitamaan yhteisiä asioita. Koska politiikka on nykyisin ammatti, poliitikoilla ja äänestäjillä on eri intressit, ja poliitikot tekevät parhaansa yrittäessään peittää sen.

 10. Vai on uskottavuus mennyt politiikoilta!!! Eiköhän uskottavuus ole pikimminkin mennyt KANSALTA,joka ei tiedä enää puolueista ja niides peruskirjoista, eikä siitä miksi ja kenelle ja mitä asioita varten ne on perustettu! Kun kaikennäköiset VR:n paskahuusin pesijät ovat kokoomuslaisia,niin mikksi sitten vaan aina jalsetaan syyttää että poliitikot on paskoja ja uskottavuus on mennyt.
  Ajatelkaa nyt keneltä se mielenkiinto on mennyt ja tuntemus siitä, kenen kelkassa sitä mennään ja mitkä on ne ”sen” puolueen oikeat ja olemassa olevat agendat. On vaan niin paljon asioita ja asiat (elinolot) niin hyvin, ettei politiikka, siis puolue sellainen, kertakaikkiaan jaksa kiinnostaa nuoria, eikä vähän vanhempiakaan näköjään.
  Kuka ajattelee oikeastaan tarkemmin mitä tarkoittaa jos esim. jatkuva ulkoistus saa jatkua? Mihin se lopulta vaikutaa ja miten ne asiat ovat jatkossa? Mitä sitten kun kaikki on ulkoistettu? Kelakorvaukset(jotka me maksamme) menevät yksityisille, samoin suorat valtion, tai kunnan avustukset. Liikeyrityksiä kun ovat, vaoitot tuloutetaan…….niijn ei tosiaankaan meille kansalaisille. Tämä nyt vaan oli yksi esimerkki,kun olen ihmisten kanss jutellut -niin eivät ymmärrä edes käsitteitä. Tunnen muutamia ihmisiä (aikuisia) , jotka eivät edes tiedä,mikä on hallituksen ja eduskunnan ero saatikka tehtävät. he ovat kuitenkin yhteiskunnan täysvaltaisia edustajia ja äänestäviä ihmisiä.
  Kyse siis kuuluu, keneltä siis se uskottavuus on mennyt: kansalta vai politiikolta!

  Uuden Suomen toimittaja voi voivotella päätöksen siirtymistä ulkomaille,mutta mistähän se syy löytyykään??!!

 11. Alpo Prittinen · 18.03.2013 at 17:11 · Vastaa

  Uskottavuus puolueilta ja poliitikoilta on mennyt aikoja sitten – ja niin jouti mennäkin!
  Edustuksellisen demokratian ongelmana on se, että äänestäessään ihminen ostaa sian säkissä – hän ei voi tietää kuka hänen äänensä vaalimatematiikan mukaan saa, saatikka sitten mihín asioihin ja millä tavalla se vaikuttaa.
  Ottakaamme siis oppia Sveitsistä missä ihmiset äänestävät myös asioista ja pääsevät näin paimentamaan poliitikkojen tekemisiä ja aivan erinomaisin tuloksin.
  Niin, nauraa nyt joku, jos ihmiset saisivat päättää, olisi alhainen verotus ja kaikki palvelut toimisivat! Mutta se ei ole vitsi, se on ihan oikeasti totta ja mahdollista myös meille. Alhaisen verotuksen mahdollistaa korkea työllisyysprosentti, joka taas johtuu siitä että itsensä tai toisten työllistäminen on mitä luonnollisin ja selein asia eikä mikään hirvittävä riskipeikko kuten Suomessa, töitä tekevät ihmiset myöskin tekevät tuottavaa työtä sen sijaan että pyörittäisivät raskasta byrokratiaa jne…

  Kuinka sitten saisimme järjellisen ja toimivan demokratian Suomeenkin?

  Tutustu asiaan: http://WWW.SUORADEMOKRATIA.FI
  Allekirjoita kansalaisaloite: VALLAN UUSJAKO – SITOVAT KANSANÄÄNESTYKSET KÄYTTÖÖN
  http://WWW.KANSALAISALOITE.FI/FI/ALOITE6

 12. Näin se on… kansa käyttää äänivaltaa ja saa sellaiset päättäjät kuin haluaa. Jos on lusikalla annettu ei voi kauhalla vaatia sanoi jo isoäitinikin .

  On kauhea katsella niitä samoja vanhoja jääriä jotka kuitenkin vuodesta ja vaaleista toiseen valitaan hoitamaan asioita koska on nin prkleesti kokemusta, jo ainakin kolmelta vuosikymmeneltä… Olisi hienoa jos edes kuntapäättäjät näkisivät pidemmälle kuin mitä omasta ikkunasta näkýy

 13. Matti Kananen · 13.05.2013 at 21:22 · Vastaa

  Mikä vaihtoehdoksi, jos puolueisiin liittyvä demokratia ei kelpaa? Kansalaisten tulisi perehtyä eri puolueiden ajamiin asioihin.
  Perussuomalaisten ”jytky” toi kerralla paljon uusia ”tavallisia”. kansanedustajia. Se ei kelvannut medialle. Media yritti mitätöidä kansanedustuslaitoksen perusteet. Kansanedustajien tulee olla kansalaisten edustajia, eikä mitään akateemisen koulutuksen saaneita näennäisedustajia, jotka eivät tiedä tavallisen kansalaisten tarpeista mitään.

 14. Liisa Viitanen · 23.07.2013 at 08:05 · Vastaa

  Politiikka on menettänyt jo ammoin uskottavuutensa. Oman edun tavoittelua ja likaista peliä oko touhu.

 15. mirja rytkönen · 31.08.2013 at 13:11 · Vastaa

  politiikka on menettänyt uskottavuutuksena Kataisen ja Urpilaisen myötä.

 16. sirkka.peltola@pp1.inet.fi · 27.09.2013 at 22:39 · Vastaa

  Mielestäni meillä on kauheasti sääntöjä ja lakeja, joilla tukahdutetaan yksityinen kekseliäisyys ja innovaatio.Vaikkapa jätteiden kerua varten Sinulla pitää keruuastia, vaikka voisit hävittää jätteesi muutenkin, esim kompostoimalla, polttamalla paperit,ongelmajätteen kaatopaikalle ja niistä maksetaan sielläMinulle mätkäistiin 137 e,vaikka olen hävittanyt, jätteeni ilman kunnallisia jätteenkeräysastioita.Jätteet kuskataan FORSSAAN-N-100 KM JA TÄMÄ JOS MIKÄÄN ON POLTTOAINEEN TUHLAUSTA.2.Mielelläni käyttäisin joukkoliikennettä, mutta esim Turun linja-autoaseman lähellä ei ole edullista parkkipaikkaa, johon oman auton jättäisi ja menisi Bussilla Helsinkiin Ja miksi pikalinjat pysähtyvät kaukana asutuskeskuksesta, Yläneen TH. sen sijaan, että kiertäisivät kirkonkylään.Ei se tekisi montaa minuttia , mutta olisi bussin käyttäjille paljon helpompi ja turvallisempi vaihtoehto..Miten monimutkaiseksi on junalipunOSTO ,Suomessa tehty.Tarvitaanko me niin paljon tarkastajia.Sirkka-Liisa PELTOLA,-Laine

 17. Pentti Perälä · 03.11.2013 at 15:27 · Vastaa

  Pelkkää pelleilyä.

 18. Jari Tähtinen · 05.12.2013 at 14:08 · Vastaa

  Poliitikot valtakunnantasolle asti tekevät päätöksensä pitkälti asiantutijoiden perusteella. Asiantuntijat ovat parhaita lobbareita poliitikoille, jolloin rahan valta korostuu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *