Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Eurooppalaisten ruoan tuotantoa ja turvallisuutta koskevassa Eurobarometri-tutkimuksessa haastateltavilta kysyttiin, kuinka tärkeinä he pitävät laatua, hintaa, alkuperää ja brändiä ruoan ostopäätöstä tehdessä.

Laatu (65 %) ja hinta (54 %) koetaan erittäin tärkeiksi kriteereiksi, kun taas ruoan alkuperää erittäin tärkeänä pitää vain 34 %.  Suomalaisista ruoan laatua erittäin tärkeänä pitää 63 %, mutta jo naapurimaassa Ruotsissa näin ajattelevia on 71 %. Tärkeintä ruoan laatu on maltalaisille (86 %),  kyproslaisille (84 %) ja bulgarialaisille (78 %) ja vähiten tärkeää se on taas portugalilaisille (49 %) ja hollantilaisille (52 %).

Ruoan ostopäätöstä tehdessä 91 % eurooppalaisista pitää hintaa tärkeänä tai erittäin tärkeänä kriteerinä. Suomalaisista 86 % pitää hintaa tärkeänä ostokriteerinä.  Merkittävästi eurooppalaisesta keskiarvosta poikkeavat ruotsalaiset, luxemburgilaiset ja hollantilaiset, joista alle 76 % pitää hintaa tärkeänä kriteerinä.

Ruoan alkuperää tärkeänä tai erittäin tärkeänä pitää 71 % eurooppalaisista. Suomalaisista alkuperää pitää tärkeänä neljä viidestä ja vain italialaiset (88 %) ja kreikkalaiset (90 %) pitävät ruoan alkuperää merkittävästi tärkeämpänä. Vähiten tärkeää alkuperä oli isobritannialaisille ja hollantilaisille, joista noin puolille tämä kriteeri oli tärkeä ostopäätöstä tehdessä.

Eniten hajontaa Euroopan kansojen välillä on suhtautumisessa ruokatuotteiden brändeihin. Brändit ovat tärkeimpiä italialaisille (68 %), slovakialaisille (66 %) ja puolalaisille (66 %). Eurooppalaisen keskiarvon (51 %) alapuolelle sijoittuvat ne maat, kuten Suomi (46 %), Iso-Britannia (36 %) ja Alankomaat (21 %), joissa kauppojen omilla merkeillä on pitkät perinteet.

 

Lähde: Special Eurobarometer 389: Europeans’ attitudes towards food security, food quality and the countryside

 

3 Comments

  1. Sorvali Eeva-Riitta · 27.01.2014 at 19:02 · Vastaa

    Ruoka on energialähde, jolla solusi uusiutuvat. Sijoita siis energian laatuun.Ethän tankkaa autoosikaan sellaista polttoainetta, joka vahingoittaa koneistoa.

  2. Heikki Railo · 24.03.2014 at 18:16 · Vastaa

    Haluaisin lukea jutun

  3. Heikki Railo · 24.03.2014 at 18:19 · Vastaa

    Haluaisin lukea jutun. Siinä se koko juttu olikin lyhyesti ja ytimekkäästi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *