Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Ilman internetiä monelle tulee rampa olo – olemme niin työssä kuin vapaa-ajalla huomaamattamme jatkuvasti linkittyneitä internetin kautta tietoon ja toisiimme. Suhtautuminen internetiin kuitenkin vaihtelee. Osalle netti vahvistaa ”minän” elämää. He korostavat omaa nettipersoonallisuuttaan ja pyrkivät erottautumaan muista tiedoillaan ja taidoillaan. Enemmistö suomalaisista pitää kuitenkin ”minänsä” netissä piilossa. He jättävät nettiin oman jälkensä varoen.

Suomalaista netinkäyttöä leimaa halu tietää. Halutaan tietää ns. oikeita tietoja, faktoja, mutta halutaan tietää myös ystävien kuulumisia ja omaan viiteryhmään kuuluvien ihmisten mielipiteitä. Tiedon ja viihteen lisäksi internet tarjoaa uuden alustan ihmisten luovuudelle. Kirjoittaminen ja kuvallinen viestintä ovat muuntuneet voimakkaasti sen myötä, kun tuotosten esittäminen, jakaminen, kommentointi ja suosittelu mahdollistuivat yhä monipuolisemmin mm. blogien, YouTuben ja Instagramin kaltaisissa palveluissa.

Nettiluovuus tai klik-luovuus näkyy etenkin nuorissa. Vaikka nuoret haaveilevat netissä tapahtuvan pätkäkirjoittamisen sijaan perinteisestä kirjoittamisesta ja luovuudesta, klik-luovuudesta on kuitenkin tullut heille yksi tärkeä itsensä toteuttamisen väylä. Nettiluovuuden volyymi on nuorissa ja nuorissa aikuisissa, mutta on hyvin todennäköistä, että yhä useampi kypsempään ikään tullut innostuu aiempaa enemmän jakamaan luovuutensa hedelmiä netissä.

Julkaisetko sinä netissä? Oletko sinä klik-luova?

Lähteet: NetTrack2014 ja TNS Monitor –tutkimukset

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *