Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Vastikään julkaistun Eurobarometri-tutkimuksen mukaan 79% prosenttia tutkimukseen osallistuneista suomalaisista käyttää Internetiä joka päivä; se on hitusen enemmän kuin Euroopassa yleisesti (63%). Näistä suomalaisista 94% käyttää netin selailuun tavallista tietokonetta (kannettava tietokone tai perinteinen pöytätietokone), 66% älypuhelinta sekä 40% tablettitietokonetta.

Enemmistö tutkimukseen vastanneista suomalaisista käyttivät nettiä seuraavanlaisiin tehtäviin: sähköpostiin (93%), verkkopankkiin (93%), uutisten lukemiseen (82%), erilaisten tuotteiden ja palveluiden ostamiseen (esim. lomamatkat, kirjat ja musiikki; 70%) ja sosiaaliseen mediaan (62%). Muuhun Eurooppaan verraten suomalaiset ovat erityisen ahkeria verkkopankin käyttäjiä – Euroopassa vastaava luku verkkopankin käyttämiseen on vain 54%! Muutoin vastaukset verkkosurffailun tarkoituksesta olivat melko yhteneväisiä muuhun Eurooppaan verraten.

Vastanneista suomalaisista enemmistö (59%) kertoi mielestään tuntevansa hyvin tietoverkkorikollisuuden vaarat, mutta puolestaan 40% ei tunne omasta mielestään vaaroja hyvin. Suomalaisten suurimpana huolenaiheena netissä asioidessa on se, onko verkossa maksaminen turvallista (38%) ja pelko siitä, että joku väärinkäyttää heidän henkilötietojaan (37%). Ostoksia tehdessä 20% vastanneista suomalaisista pelkää, että netistä tilatut tuotteet jäävät toimittamatta, ja 25% puolestaan tekee ostokset mielummin niin, että he voivat tutustua tuotteeseen fyysisesti ja kysyä sitä koskevia kysymyksiä myyjältä kasvotusten. Kuitenkin 24% vastanneista koki olevansa täysin huoleton hoitaessaan ostoksia tai verkkopankkiasioita netissä.

Valtaosa tutkimukseen vastanneista suomalaisista on turvallisuusseikoista huolestuneena asentanut tietokoneelleen viruksentorjuntaohjelman (72%). 61% puolestaan jättää avaamatta tuntemattomista lähteistä tulleet sähköpostit. Viimeisen vuoden aikana 77% tutkimukseen vastanneista suomalaisista on vaihtanut salasanan erilaisiin nettipalveluihin. Eniten vaihdettiin sähköpostin salasanaa (59%), ja toisiksi eniten sosiaalisen median (34%) ja verkkopankin (34%) salasanoja. Ylipäätään suomalaiset olivat hitusen herkempiä vaihtamaan salasanoja muuhun Eurooppaan verratessa (61%).

87% tutkimukseen vastanneista suomalaisista koki, että pystyy suojautumaan tietoverkkorikollisuudelta riittävän hyvin esimerkiksi varotoimia noudattamalla ja käyttämällä viruksentorjuntaohjelmaa. Ja mitä nuorisoon tulee, 25% vastanneista on valvonut lapsen Internetin käyttöä, 20% on kertonut internetin käytön vaaroista lapselle ja 20% on rajoittanut lapsen verkossa viettämää aikaa suojellakseen tätä verkon vaaroilta, esimerkiksi kiusaamiselta.

Oletko sinä huolissasi itsesi tai lastesi tietojen turvaamisesta Internetissä?

Lähde: Eurobarometri EB82.2

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *