Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Kuvittele tilanne, jossa kesken parhaan katseluajan lempiohjelmasi mainostauolla aiot käydä nopeasti netissä, mutta netti toimii niin hitaasti, että alkaa ottaa päähän! Juurihan se päivällä toimi, ja hyvä kun nyt saa edes Facebookin auki. Kuulostaako tutulta? Ei huolta – nyt sekin on selvillä, milloin netin käyttö kannattaa! TNS Atlas -tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten internetin käyttötottumusten lisäksi aikoja, jolloin suomalaiset tapaavat surffailla netissä.

Tutkimuksen mukaan klo 19 – 22 verkoissa on kova kuormitus, sillä 57 % vastanneista kertoi surffailevansa tuolloin. Ei siis ihme, jos netinkäyttösi Salkkareiden mainoskatkolla muistuttaa täitä tervassa, sillä todennäköisesti muutama miljoona suomalainen yrittää verkkoon samaan aikaan kuin sinäkin. Ahkerimmin nettiä tuohon aikaan käyttävät Suur-Helsingissä asuvat (61 %), isoimpien kaupunkien seuratessa kannoilla (59 % Tampere, Turku, Oulu, 70 000-150 000 asukkaan kaupungit).

Milloin sitten on paras aika ruuhkan välttämiseksi? Tutkimukseen vastanneiden mukaan laajakaistalinjoilla on hiljaisinta aamuisin klo 6 – 8, jolloin keskimäärin vain 19 % suomalaisista kertoo surffailevansa netissä. Netissä olivat tuolloin maaseutumaisissa kunnissa asuvat, joista 23 prosentilla on aikaa nettisurffailuun kukonlaulun aikaan – ja vähiten tuohon aikaan puolestaan surffailivat yli 70 000 asukkaan kaupungeissa asuvat, kuten oululaiset, turkulaiset tai tamperelaiset (16 %). Jos siis haluat optimoida netinkäyttösi aikaan, jolloin ruuhkaa on vähiten ja netti todennäköisesti toimii sujuvammin, kannattaa hoitaa päivittäiset nettiasioinnit aamuvarhain.

Jos et ole aamuvirkku, älä huolestu. Toisiksi vähiten kuormitusta on tutkimuksen mukaan klo 22 – 6. Ilta- ja yöaikaan vähiten internetiä käytetään taajaan asutuissa kunnissa (28 %), kun taas eniten verkossa roikkuvat suurhelsinkiläiset (39 %). Myös lounasaikaan verkkoasiointia pitäisi saada hoidettua suhteellisen tehokkaasti, sillä selvästi alle puolet (39 %) vastaajista kertoi surffailevansa tuolloin. Lounasajan ulkopuolella, aamu- ja iltapäivällä sekä alkuillasta ruuhkaa voi puolestaan esiintyä enemmän, sillä noin puolet vastaajista kertoi käyttävänsä nettiä tuohon aikaan.

Etenkin isoissa kaupungeissa asuvat tietävät välttää ruuhka-aikoja autoillessaan, jotta matkanteko olisi sujuvampaa. Mikäli haluat suoriutua arkisista askareista, kuten verkkopankkiasioinnista, mahdollisimman tehokkaasti, miksi et käyttäisi samaa tekniikkaa ruuhkan välttämiseksi netissä surffatessasi?

Oletko koskaan huomannut eroja netinkäytön nopeudessa kellonajasta riippuen?

Lähde: TNS Atlas -tutkimus 2014

1 Comment

  1. I have noticed differences in the internet speed during the day most especially at about 8:30-3:30pm.Most of the people pretend to be at their job side but are still using the internet and most of the workers claim to say it is not adviseable to use the internet during working hours.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *