Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa voit jättää ajamisen auton huoleksi ja itse hoitaa tietyt aamurutiinit vasta työmatkan aikana. Kenties oletkin jo hankkinut kotiisi robotti-imurin tai -ruohonleikkurin? Eurobarometritutkimus selvitti viime vuoden lopulla Euroopan Unionin kansalaisten suhtautumista robotteihin. Tutkimuksessa oli mukana yli 27 000 eurooppalaista, joista reilu 1000 oli suomalaisia.

Yleisesti Euroopan Unionin tasolla vain 14 % vastaajista kertoi käyttävänsä robotteja apuna työssään tai vapaa-ajallaan. Suomalaisten keskuudessa luku oli hieman suurempi (18 %), mutta silti hyvin saman suuntainen muun Euroopan kanssa. Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten käsitysten välillä suurempi ero tuli ilmi kuitenkin siinä, voisiko vastaaja harkita jonkinlaisen robotin hankkimista kotiinsa. Suomalaisista jopa 37 % voisi harkita jonkinlaisen robotin ostamista, kun taas EU-tasolla vastaava luku oli vain 20 % vastaajista. Ostaisitko sinä robotin avuksi kotiaskareisiin?

Yleisesti ihmiset suhtautuvat positiivisesti robotteihin ja automatisaatioon. Negatiivisesti aiheeseen suhtautui vain noin yksi neljäsosa. Vastauksista kävi myös ilmi, että mitä nuorempi, sitä todennäköisemmin suhtautuu positiivisesti robotteihin. Esimerkiksi Euroopan Unionin tasolla 15-24-vuotiaiden ikähaarukassa 74 % kertoi suhtautuvansa robotteihin positiivisesti, kun taas yli 55-vuotiaiden keskuudessa vastaava luku oli 56 %. Myös opiskelutausta vaikutti ajattelutapaan – mitä kauemmin opiskeluajasta on vierähtänyt aikaa, sitä negatiivisempi on suhtautuminen robottitekniikkaan. Kaikista positiivisimmin robotteihin suhtautuivat nykyiset opiskelijat.

Robotteihin kohdistuu tietysti erilaisia asenteita ja mielipiteitä. Tutkimuksen mukaan valtaosa (Suomi 93 %, EU 89 %) ajattelee, että automaatioteknologia on sellainen ala, joka vaatii tarkkaa harkintaa käytäntöön soveltamisessa. Suurin osa oli kuitenkin myös sitä mieltä, että robotit ovat hyviä sellaisiin töihin, jotka ovat liian vaikeita tai vaarallisia ihmisille, ja robotit voivat toimia myös ihmisten apuna. Kuitenkin moni pelkäsi robottien varastavan ihmisten työt (Suomi 56%, EU 70%).

Robottiautoiluun kansa ei vaikuta olevan vielä valmis. Yli puolet (Suomi 64 %, EU 61 %) tuntisi olonsa epämukavaksi, jos matkustaisivat kuskittomassa robottiautossa. Tavaroiden kuljettamiseen robottiautolla suhtauduttiin hieman suopeammin, sillä sen koki epämukavaksi noin puolet vastaajista. Vaikka tavarakuljetuksessa ei kyydissä ihmisiä olekaan, aiheuttaa kuskiton auto liikenteen joukossa varmasti huolta. Voiko tekniikkaan luottaa, kun on ihmishenkiä pelissä?

Käytätkö sinä automaatiotekniikkaa apuna työssäsi tai vapaa-ajallasi? Voisitko kuvitella istuvasi robottiauton kyydissä?

Lähde: Eurobarometri 82.4
Kuva: Humanrobo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *