Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Eurobarometri 431 selvitti maaliskuussa 2015 Euroopan Unionin kansalaisten ajatuksia henkilötietojen säilyttämisen turvallisuudesta. Yleisesti ottaen suomalaiset olivat luottavaisempia verrattuna EU-kansalaisiin.

Suomalaiset kokevat yleisesti, että heillä on suhteellisen hyvä valta vaikuttaa verkossa antamiinsa tietoihin. 16 % on sitä mieltä, että he voivat korjata, muuttaa tai poistaa antamiaan henkilötietoja täysivaltaisesti ja enemmistön (64 %) mielestä osittain. Suomalaisista vain 16 % oli sitä mieltä, että heillä ei ole ollenkaan valtaa antamiinsa henkilötietoihin, kun vastaava luku EU-tasolla oli 31 %. Muutoin EU:n vastaajista puolet oli sitä mieltä, että heillä on antamiinsa henkilötietoihin osittainen valta, ja 15 % mielestä täysi valta.

Niin Suomen kuin Euroopan Unioninkin tasolla ollaan enemmistön voimin huolestuneita siitä, että erilaiset viranomaiset ja yritykset käyttävät henkilötietoja ilmoittamatta tai kysymättä eri tarkoituksiin kuin mihin ne on kerätty (esim. suoramarkkinointiin, kohdistettuun internetmarkkinointiin ja profilointiin). Aiheesta huolestuneita on Suomen tasolla 60 % ja EU-tasolla 69 % vastaajista.

Huolestuneista asenteista huolimatta valtaosa vastaajista on kuitenkin sitä mieltä, että jatkuvasti lisääntyvä henkilötietojen antaminen on osa nykypäivää. Väitteen kanssa samaa mieltä oli 81 % suomalaisista ja 71 % eurooppalaisista. Enemmistön mielestä henkilötietojen antaminen on välttämätöntä, jotta saa tuotteita ja palveluita (Suomi 67 %, EU 58 %). Luottavaisimmin henkilötietoja luovutettiin pankeille ja rahoituslaitoksille (Suomi 93 %, EU 56 %), terveydenhoidon ja lääketieteen laitoksille (Suomi 90 %, EU 74 %) sekä kansallisille viranomaisille (esim. vero- ja sosiaaliviranomaiset, Suomi 89 %, EU 66 %).

Vaikka henkilötietojan luovuttaminen arkipäiväistyykin jatkuvasti, ei tietojen antaminen silti ole mikään ”pikkujuttu”. Suomalaisvastaajista 64 % ja EU-vastaajista 57 % on edelleen sitä mieltä, että henkilötietojen luovuttaminen on heille merkittävä asia. Vaikka henkilötietojen luovuttamista vastaan saisi jotain hyötyä, kuten esimerkiksi ilmaisen sähköpostiosoitteen, enemmistö kokee tietojen luovuttamisen epämiellyttävänä (Suomi 57 %, EU 52 %).

Luovutatko sinä mielelläsi henkilötietojasi verkossa?

Lähde: Eurobarometri 431

1 Comment

  1. Maijuli · 23.09.2015 at 00:20 · Vastaa

    En luovuta. Tarvittaessa joskus, tulee kuitenkin ällön epävarma olo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *