Gallup Forum

Kirjaudu sisään

Kaikista kulttuureista löytyy oma ”koodistonsa”, joka määrittelee muun muassa ihmisen käyttäytymistä ja arvostuksen kohteita. Amerikkalaisille on tärkeää säkenöivän valkoiset hampaat ja saksalainen mies ei juurikaan kavahda paljasta pintaa. Ideal Man -tutkimus kertoo, mitä miehiltä eri kulttuureissa odotetaan ja mikä heihin tehoaa.

Amerikkalainen mies on valmis tarttumaan tuumasta toimeen; hänellä on missio, jota hän ajaa eteenpäin rehellisesti. Hän kestää toimintansa seuraukset ja pohjaa oikeudentajunsa perustuslakiin sekä lain ja vapauden merkittävään rooliin yhteiskunnassa. Mies on kaukana ”nynnystä” – hän on sankarillinen kuin John Wayne.

Kiinalaiseen mieheen pätee puolestaan niin ikään kiinalainen sanonta: ”Lintu, joka työntää päänsä esiin, ammutaan”. Kiinalainen mies on siis osa suurempaa joukkoa, jossa on tärkeää muiden odotusten täyttäminen, säännöt, hierarkia ja velvollisuudet. Hänessä asuu materialisti sekä usko parempaan tulevaisuuteen.

Entä Pohjolamme miehiset asukit? He ovat vastuuntuntoisia ja rehellisiä ja kaipaavat hiljaista hyväksyntää. Suomipoika on solidaarinen kanssamiehille ja hänen maailmassaan asema ja materia ovat toissijaisia hömpötyksiä. Myös kansalliskirjallisuudestamme tutut ihanteet pätevät tänäkin päivänä – sisua täytyy löytyä!

Suomalainen mies on tasa-arvoinen kotitöiden, raha-asioiden ja lasten hoitamisen suhteen. Itsenäisyyden kaipuu on kuitenkin läsnä ja välillä on päästävä kavereiden kanssa narraamaan kaloja tai sulkeuduttava oman ”miesluolan” huomaan.

Millaisia suomalaisuuteen liitettyjä luonteenpiirteitä tunnistat itsessäsi?

Alkuperäinen teksti: Annika Fock

TNS:n Ideal Man -tutkimus tarkastelee useasta näkökulmasta käsin, mitä miehiltä eri kulttuureissa odotetaan ja mikä heihin tehoaa.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *